Hva er mine rettigheter som elev og hvor kan jeg få hjelp?
Dine rettigheter som elev
Alle elever har rett til å trives og å føle seg trygg på skolen.
Nulltoleranse: Det finnes forskning som dessverre viser at en del skeive elever opplever mobbing på skolen. I loven står det at det skal være nulltoleranse for mobbing, trakassering, vold og diskriminering i skolen. Det står også at de ansatte på skolen skal følge med og passe på at alle elevene har det trygt og godt på skolen. Hvis en elev ikke har det trygt og godt, så har de ansatte ansvar for å gjøre noe med det.
Si fra til rektor først: Hvis du ikke har det bra på skolen, må du eller dine foresatte melde fra til rektor. Rektor skal ta deg på alvor og skolen må undersøke det som har skjedd. De voksne på skolen skal gjøre alt de kan for å hjelpe deg. Skolen skal ta tak i saken din innen det har gått en uke. Deretter skal skolen lage en skriftlig plan for hvordan de skal hjelpe deg. Du kan være med på å lage planen hvis du ønsker det.
Si fra til Fylkesmannen hvis skolen ikke gjør nok: Hvis skolen bruker mer enn en uke på å gjøre noe med saken, kan du kontakte Fylkesmannen. Det samme gjelder hvis du føler at skolen ikke tar deg på alvor. Fylkesmannen skal først finne ut om skolen har gjort jobben sin. Etter det skal de bestemme hva skolen skal gjøre for at du skal få en trygg og god skolehverdag.
Få hjelp: Noen ganger kan det være vanskelig å sette ord på hvordan man har det på skolen eller hva man opplever der. Det er viktig å huske på at du kan be om hjelp selv om det kan være vanskelig å komme på de riktige ordene eller om man ikke husker noen konkrete hendelser. Før du sier ifra til skolen din kan du be om hjelp og råd fra Mobbeombudet, Fylkesmannen eller Elevorganisasjonen. Etter at du har sagt ifra til skolen kan du få hjelp hos Fylkesmannen hvis ikke ting endrer seg.
Disse kan hjelpe deg
Som elev har du flere folk som kan hjelpe deg med saken din
Trykk her for å lese mer om hvem du kan kontakte
Elev-, lærling og mobbeombudene skal passe på rettighetene til barn, ungdom og unge voksne i barnehage, grunnskole og videregående opplæring. De har taushetsplikt og er et lavterskeltilbud som skal hjelpe deg i vanskelige
situasjoner. Hvert fylke har sine egne ombud. Du kan lese mer om ombudene på elevombudene.no. Her finner du også linker til alle ombudene og deres kontaktinformasjon.
Fylkesmannen er statens representant i fylket. På nettsiden fylkesmannen.no kan du melde fra om mobbing eller dårlig skolemiljø via et skjema. Ved å skrive inn postnummeret ditt blir skjema sendt til riktig fylke.
Du kan alltid kontakte Fylkesmannen hvis du lurer på noe. Du kan finne kontaktinformasjon til alle Fylkesmennene her.
Elevorganisasjonen er elevenes og lærlingenes egen organisasjon. De har et tilbud som heter rettighetshjelpen som er for alle elever. De ser at elever ofte blir behandlet urettferdig av skolen eller ikke kjenner til rettighetene sine. Elevorganisasjonen bidrar med informasjon og råd hvis skolen behandler elever urettferdig og kan nås på telefon eller e-post.