RESTART
- Skeiv Ungdoms fagavdeling -
Vårt innhold er rettet mot unge i skolen – over hele landet! Vi holder normkritiske og dialogbaserte kurs om identitet, kjønns- og seksualitetsmangfold. Her finner du også ressurser du kan bruke selv: Klasseromsøvelser, spill og temavideoer!
Ønsker du besøk til din skole?
Les mer om våre kurs på denne siden og kontakt oss på: restart@skeivungdom.no
OM RESTART KURS:
Vi holder normkritiske og dialogbaserte kurs fra 4. trinn og opp til VG3. Våre kurs gir rom for å stille spørsmål, ha en åpen dialog og felles refleksjon i klasserommet. Vårt mål er å skape et trygt rom hvor ungdom selv kan bidra i samtalen om å skape større forståelse for alle de variasjonene som gjør oss til unike individer.
Et skolebesøk fra Restart er en god anledning til å synliggjøre mangfoldet i samfunnet, gi elevene normkritiske verktøy og øke kunnskapen om identitet, kjønns- og seksualitetsmangfold, noe som kan bidra til å redusere identitetsbasert mobbing og utenforskap.
Varighet:
90 minutter
4. trinn – 7. trinn
Forventinger
Mangfold
Forelskelse
Kjønn – Identitet, rolle og kropp
8. trinn – 3. VGS
Normkritikk
Interseksjonalitet
Seksualitet
Kjønn – Identitet, juridisk, rolle og kropp
Før vi kommer er det fint om elevene har fått muligheten til å forberede noen spørsmål. Dette er ikke et krav, men det kan hjelpe elevene med å få et bedre utbytte av besøket.
Kanskje det er et spesielt tema som interesserer dem eller som er spesielt aktuelt i et fag på skolen? Hva ville vi svart på et slikt spørsmål fra et familiemedlem? Hva er det lov å spørre om? Og hva er egentlig greia med pronomen?
Når vi er på besøk trenger vi en lærer eller tilsvarende som kan vise oss hvor vi skal være. Det må også alltid være minst en lærer eller tilsvarende tilstede i klassen når vi holder undervisningen.
Når det kommer til utstyr trenger vi:
- Mulighet for å vise lyd og bilde.
- Tavle/flipover/lignende
- Gjestenett
- Et ark til hver elev
Etter at vi har reist sender vi ut et tilbakemeldingsskjema. Det kjempe viktig for oss at elevene får mulighet til å fortelle oss hva de synes om kurset. Hva som var bra, og hva som kunne vært bedre. Lærerne får også samme muligheten.
Husk at skeive ungdommer finnes hele året og eksisterer i alle aspekter undervisningen. Husk gjerne på mangfoldet i alle fag, og la deg gjerne inspirere av våre gratis undervisningsressurser!
Ofte stilte spørsmål:
Hvis jeg er en elev som vil at dere skal komme til skolen min, må jeg si til dere hvem jeg er?
– Nei, vi sier ikke til skolen hvem du er, bare at det er en elev på skolen som har tatt kontakt med oss. Du forblir anonym.
Hva koster det å få besøk av Restart?
– Det er gratis å få besøk av oss! Vi får statlige midler gjennom Udir og Bufdir som gjør tilbudet vårt gratis for alle skoler i hele Norge som ønsker undervisning.
Hvor lenge varer et undervisningsopplegg?
– 90-120 minutter. Et lengre kurs vil åpne for lengre øvelser, dialoger og mer spørsmål.
Får elevene friminutt?
– Ja! Vi prøver å tilpasse oss den vanlige skoledagen og de friminuttene som elevene ellers får. Hvis det viser seg å være vanskelig tilpasser vi friminutt til undervisning, men pauser blir det uansett.
Kan vi slå sammen hele trinnet slik at alle elevene mottar undervisning samtidig?
– Vi opplever at vår undervisning funker best klassevis og at undervisning for hele trinn gjør kvaliteten betydelig dårligere. Det blir høyere terskel for elevene å stille spørsmål og delta i dialog. Vi underviser derfor kun en klasse om gangen.
Kan vi ha undervisningen i skolens aula?
– Det er viktig for oss å skape trygge rom når vi underviser. Undervisning i rom som aulaer åpner rommet for andre enn klassen, noe som gjør det mindre trygt og forutsigbart, og dermed vanskeligere for elevene å bidra. Vi holder derfor undervisning kun i rom som kan lukkes, fortrinnsvis elevenes vanlige klasserom.
Hva trenger dere for å kunne holde undervisning?
For å holde undervisning trenger vi projektor/skjerm med lyd og tilgang til internett. Det er også fint med tilgang til en tavle eller lignende som vi kan skrive på.
Elevene bør også kunne ha tilgang til ark og skrivesaker.
Må lærerne eller elevene forberede noe før besøket?
– Det kan være fint om elevene får litt tid til å forberede noen spørsmål eller tenke over hvilke temaer innenfor kjønn, seksualitet og identitet de kunne tenke seg at vi fokuserte på i løpet av kurset. På denne måten har vi mulighet til å tilpasse oss gruppen enda bedre, og elevene slipper å sitte inne med spørsmål som ble glemt i øyeblikket.
Hvem holder undervisningen?
– Undervisningen blir holdt av en underviser som er ansatt hos oss i Restart. Alle våre undervisere har kompetanse på å undervise med normkritisk metode om skeiv tematikk.
Kan dere komme til bare én klasse på trinnet?
– Vi forsøker å undervise hele trinn for å heve kunnskapsnivået. Vi setter derfor stor pris på at skoler koordinerer med alle klassene på trinnet når vi skal komme på besøk.
Kan dere komme til alle skolene i kommunen?
– Ønsker dere en avtale som gjelder alle skolene i din kommune, ta gjerne kontakt med oss på mail så avtaler vi nærmere. restart@skeivungdom.no
Passkontroll
Brettspill, quiz ½ – 1 økt
Et spørrespill om skeive begreper og hendelser… Men pass på! Diskriminering og privilegier sender deg plutselig nærmere mål eller dytter deg bakover i rekken. Kan slikt skje i virkeligheten også?
Tidslinje
Gruppeoppgave og presentasjon 1 økt
Når ble det egentlig lov til å være homofil i Norge? Og var det før eller etter den første suksessfulle operasjon for en transperson?
Plasser hendelsene på tidslinjen og se hvor mange dere klarer å få på riktig tiår!
Brevet
Skriveoppgave, samtale 2+ økter
Oppgaven er basert på et ekte brev fra 1974. En 15 åring er bekymret for å bli sendt til legen for å være homofil. Her vil elevene få reflektere over skeives liv gjennom historien og blitt kjent med flere norske organisasjoner.
Tilbakemeldinger?
Ris og ros kan sendes til restart@skeivungdom.no
eller anonymt og direkte i dette skjemaet:
https://forms.gle/o52sBfRRg54M5myJ9
Flere ressurser:
Det finnes mange flere enn Skeiv Ungdom som lager masse spennende innhold for deg som vil lære mer om identitet-, kjønns- og seksualitetsmangfold.