• Bli medlem
  • Aktiviteter
  • Lokallag
  • Dokumenter
  • Politikk
  • –
  • Restart skole
  • Temavideoer
  • –
  • Om oss
  • Kontakt oss
  • Ledig jobb & verv
  • Jeg vil varsle
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Skeiv Ungdom

For mangfold / mot diskriminering

Hjem / Alt om lokallag

Alt om lokallag

På denne siden:

Hva er lokallag?

- Hva gjør styret?

- Hvordan starte et nytt lokallag?

Vi har startet et lokallag! Hva nå?

- Hvordan gjennomføre aktiviteter

- Hvordan få penger?

- Viktige datoer

FINN DITT LOKALLAG

Hva er et lokallag?

Et lokallag er en gruppe med ungdommer som ønsker å jobbe sammen for mangfold og mot diskriminering. Dere planlegger aktiviteter og skaper et fellesskap for skeiv ungdom lokalt der dere bor.

Lokallagene er kjernen i Skeiv Ungdoms arbeid. Det er slik vi kan nå ut til ungdommer over hele landet og passe på at akkurat du får et godt sosialt miljø å leve i, enten det er i distriktene eller i en storby.

Venner for livet

Bli hørt av politikerne

Delta på arrangementer

Skeiv Ungdom Tromsø på Pride

Hva gjør styret?

Styret i et lokallag består av minst tre personer: en leder, en nestleder og en økonomiansvarlig. Flere kan få være med som styremedlemmer hvis de vil. Styret sin oppgave er å planlegge aktiviteter og fordele oppgaver slik at alle bidrar på en måte som passer for dem. Det viktigste er at alle jobber sammen og hjelper hverandre!

Klikk for lese litt mer om de ulike rollene:

Lokallagsleder

Lokallagslederen blir lokallagets kontaktperson og er bindeleddet mellom lokallaget og sentralstyret i SkU. Lederen trenger ikke gjøre alt, men heller fordele oppgaver til resten av styret slik at flere får eierskap til lokallaget.

Du har spesielt ansvar for:

  • Samle styret og inkludere alle
  • Motivere styret til å planlegge og gjennomføre aktiviteter
  • Å sørge for at lokallaget har møter/aktivitet
  • Informere lokallaget om kommende arrangementer
  • Si ifra til organisasjonsrådgiver om du/dere trenger en opplæring eller skolering i noe.

Nestleder

Som nestleder hjelper du lokallagslederen, og passer på at oppgaver blir fordelt slik at lederen ikke sitter med for mange arbeidsoppgaver. Dersom lederen blir syk eller ikke lenger kan fortsette i sitt verv, hopper du inn som vikar fram til det blir valgt en ny leder.

Økonomiansvarlig

Som økonomiansvarlig er det du som har kontroll på lokallagets bankkonto, regnskap og budsjett. Sammen med lokallagsstyret blir dere enige om et budsjett, altså hva pengene deres skal brukes til. 

Når dere har brukt penger er det viktig at dere tar vare på kvitteringene, disse kaller vi for bilag. Alle bilag fra lokallaget blir sendt til deg, slik at du kan ta vare på dem og registrere dem i budsjettet. Lokallagene må spare på bilagene i minst 5 år. Vi anbefaler å ta bilder av bilagene og lage en egen mappe til disse i lokallagets e-post.

Økonomiansvarlig har også ansvaret for å sende inn en årlig rapport til organisasjonsrådgiver. Denne rapporten inneholder en oversikt over årsregnskapet, kort info om hva pengene har blitt brukt til og kontoutskrift fra bankkontoen.

Er du økonomiansvarlig? Da finner du alt du trenger å vite på denne siden:

Alt om lokallagsøkonomi

Styremedlem

Som styremedlem er du med å planlegge aktivitetene til lokallaget og gjøre dere synlig på sosiale medier. Her har dere mye frihet til å bestemme hvordan det skal gjøres.

Når dere skal finne ut hvem som gjør hva er det en god ide å gå gjennom hvor mye kapasitet man har, og hva man er god på, så man finner roller og oppgaver som passer til den enkelte. 

Roller dere kan fordele innad i styret er for eksempel SoMe-ansvarlig, standansvarlig og snacksansvarlig.

Hvordan starte et nytt lokallag?

1. Vær mellom 13 og 30 år

2. Kontakt vår organisasjonsrådgiver

3. Arranger et oppstartsmøte og velg et styre

SUKSESS!!

Bildet viser Sandra, organisasjonsrådgiveren i Skeiv ungdom

Jeg hjelper deg!

Sandra (hun/de), organisasjonsrådgiver
sandra@skeivungdom.no

Vi har startet et lokallag!
... Hva nå?

Oppstartsmøte

Det første et nytt lokallag må gjøre er å ha et oppstartsmøte for å velge hvem som skal være leder, nestleder og økonomiansvarlig.

Organisasjonsrådgiveren vår  hjelper dere med å få alt på plass.

Spør om hjelp til oppstart nå!

Skaff medlemmer

Å skaffe nye medlemmer (verving) er en viktig del av lokallagsarbeidet. Med nye medlemmer kan flere bli engasjert i skeiv politikk og man kan få flere deltakere på sosiale arragementer.

Det er mange måter man kan få nye medlemmer på, du kan blant annet ha en stand på skolen, holde foredrag, arrangere åpne møter og invitere til pride.

Les mer om hvordan arrangere aktiviteter lengre ned på denne siden!

Tips til verving

Hva kan vi tilby?

Det er lurt å stille seg spørsmålet: Hvorfor skal noen ville ta del i vår organisasjon?
Jo flere gode svar dere finner på det spørsmålet, desto flere vil dere kunne verve.

Se etter andre steder der ungdom samles.

Vi i Skeiv Ungdom vil legge inn en spesiell innsats i å ha et interseksjonelt fokus. (Se temavideo her) Derfor kan det være lurt å sette seg inn i hvordan ulike Skeive Ungdommer har det der du er. Hvor samles ungdom i ditt nærmiljø, og kan ditt lokallag samarbeide med noen av de arenaene?

Eventuelt, er det noen ungdommer som ikke samles, hva mangler?

Snakk med helsesykepleier

Snakk med andre trygge voksne som skeive ungdommer kanskje tør å komme ut til. Dette kan for eksempel være helsesykepleier, mangfoldsrådgivere, lærere, fritidsledere, trenere osv. Ta gjerne kontakt med flere skoler, også et stykke unna byene.

Dette kan være en trygg måte for andre skeive å få vite om at lokallaget deres eksisterer. Kanskje de vet om noen flere som ville vært interessert i å bli med i et styre?

Samarbeid med andre ungdomsorganisasjoner

Hvilke andre ungdomsorganisasjoner finnes i ditt nærmiljø? Og kan dere finne på noe sammen, komme på besøk eller dele ut flyers?

Skeiv Ungdom er medlem av LNU, i likhet med mange andre demokratiske ungdomsorganisasjoner.

Det finnes også mange andre skeive organisasjoner, slik som:

FRI, Skeiv Verden, Skeivt Kristent Nettverk, Salam, Garmares, Landsforeningen for Skeive Funkiser og Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI)

Flere nåværende og historiske organisasjoner kan du lese om hos Skeivt Arkiv.

Besøk skoler

Verving kan også skje ved å stå på stand, dele ut flyers og henge opp plakater.
Her er noen forslag til steder dere kan kontakte:

  • Grunnskoler og videregående (Private og offentlige)
  • Universiteter og folkehøgskoler
  • Konfirmasjonsgrupper og andre religiøse samlinger for ungdom
  • Fritidsklubber, idrettsklubber, speider, kulturskole, og mer

Dere kan også be skoler om å bestille vårt Restart kurs (helt gratis).
Ta gjerne kontakt med oss på restart@skeivungdom.no, slik at vi vet at det finnes et lokallag i nærheten og hvilke aktiviteter vi kan fortelle skolene om.

Hvordan gjennomføre aktiviteter

Som lokallag bestemmer dere selv hvilke aktiviteter dere ønsker å arrangere. Det kan være alt fra spillkvelder og kafétreff til deltakelse i prides og demonstrasjoner. Sjekk gjerne ut hva andre lokallag gjør og har gjort for å få tips og ideer fra hverandre. 

✔ Ha et tema for møtet

✔ Et sted å være

✔ En plan for noe å gjøre

✔ Medlemmer som vet at noe skjer

Åpne møter

Illustrasjon av en person bærer som en annen på ryggen. De smiler. Personen på ryggen har et Pride flagg over skuldrene som en kappe.

Åpne møter er lokallagsmøter hvor både medlemmer og ikke-medlemmer kan delta. Disse møtene kan brukes til skoleringer, temakvelder, debatter, sosiale arrangementer, forberedelser til aksjoner, bannermaling og mye mer.

Det viktigste er å ha en plan for møtets tema, et sted å være, og noe å gjøre. Det blir alltid hyggeligere med litt mat og snacks – bare husk å ta vare på kvitteringene og gi dem til økonomiansvarlig for å få pengene igjen.

Skolering og temakvelder

Pride armbånd

For skoleringer eller temakvelder kan det være en god idé å invitere noen fra Skeiv Ungdoms kontor eller eksterne foredragsholdere til å holde foredrag eller workshops.

For å lære mer om organisasjonen og hvordan være et godt lokallag kan dere ta kontakt med Organisasjonsrådgiveren vår. Vil dere lære mer om kjønns- og seksualitetsmangfold, normkritikk og andre temaer kan dere ta kontakt med fagavdelingen vår, Restart. Vi anbefaler også å se temavideoene våre.

Å invitere personer fra andre organisasjoner eller ungdomspartier kan også være hyggelig og en fin måte å etablere samarbeid på. 

Spre ordet!

En hånd folder opp en blomst. Hvert blad på blomsten har en farge fra regnbuen.

Det er ikke noe gøy med arrangementer som ingen vet om. Så husk å si ifra. Det kan være lurt å alltid si ifra på de samme stedene, slik at folk blir vant til å vite hvor de finner informasjon.

Dere kan lage et Facebook-arrangement, sende e-post til medlemmene, eller dele informasjonen på Instagram om tid og sted. En kul plakat kan også tiltrekke seg oppmerksomhet.

Kommunikasjonsrådgiveren kan hjelpe med å promotere innleggene, slik at flere, inkludert ikke-medlemmer, får det med seg.

Hvordan få penger?

Hvert lokallag får midler (penger) av Skeiv Ungdom for å arrangere aktiviteter. Disse midler søker Skeiv Ungdom på hvert år fra en støtteordning som heter Frifond.

Antall medlemmer dere har i lokallaget, avgjør hvor mye midler fra frifond dere får. Dere bestemmer selv hvordan dere bruker midler, men vi har noen retningslinjersom dere må følge.

Dere kan også søke om midler fra kommunen eller fylket dere bor i, eller fra andre aktører som for eksempel Gjensidigestiftelsen. Mer info om dette finner dere her:
https://www.ungorg.no/soke-om-penger-stotteordninger/.

For å få penger trenger dere en økonomiansvarlig.
Dere finner alt dere trenger å vite om økonomi her:

Alt om lokallagsøkonomi

Viktige datoer:

Kalender under utvikling. Kommer snart!

Her vil du i fremtiden finne en oversikt over årsmøter, søknadsperioder, landsmøte og andre relevante datoer for organisasjonen.

Finn ditt lokallag!

Bodø
Vestland
Oslo & Viken
Rogaland
Troms
Arendal

Venner for livet

Bli hørt av politikerne

Delta på arrangementer

Bli medlem
Start et lokallag!

Footer

Skeiv Ungdom

Adresse: Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon: 473 95 011
E-post: post@skeivungdom.no

Organisasjonsnummer: 987.184.086

Vil du gi oss en gave?

Kontonummer: 5081.05.04223
VIPPS-nummer: 22792

Webdesign og webutvikling levert av Increo

Snarveier

  • Bli medlem
  • Ledige stillinger og verv
  • Alt om lokallag
  • Skeiv fra A-Å
  • Restart Skole
  • Kontakt oss
  • Politikk
  • Personvernserklæring
  • Jeg vil varsle
Ungdomstelefonen, Skeiv Ungdoms hjelpetjeneste for unge skeive