Helse
Helse er sammensatt av fysiske, psykiske og sosiale aspekter. Skeiv Ungdom anerkjenner at det er mange faktorer som spiller inn og at helse trenger et interseksjonelt perspektiv.
Seksuell helse
Seksuell helse er sammensatt av alle fysiske, psykiske og sosiale aspekter ved seksualiteten. Kunnskap, trygghet, og et grunnleggende positivt syn på seksualitet og kropp er essensielt for å ha god seksuell helse. Skeiv Ungdom mener at råderett over egen kropp er en av våre grunnleggende rettigheter og en stor bidragsyter til god seksuell helse.
Skeiv Ungdom krever at:
- Trygg, grunnleggende kroppspositiv og sexpositiv informasjon om seksuell helse er lett tilgjengelig både gjennom helsevesenet, skole og internett.
- Det jobbes aktivt for å bekjempe grenseoverskridende adferd i alle deler av samfunnet.
- Det innføres en samtykkelov som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta.
- Politiets kompetanse på overgrepstematikk økes, og at saker som omhandler trakassering og overgrep prioriteres.
- Selvbestemmelse over egen kropp er sentralt i abortlovgivningen, og ingen endring i abortlovgivningen kan gå på bekostning av dette. Vi støtter fri abort fram til uke 22 i svangerskapet.
- Abortlovgivningen gjøres kjønnsnøytral.
- Det forskes mer på den seksuelle helsen til kvinner som har sex med kvinner.
- Ulike former for prevensjon må være tilgjengelig for alle som ønsker og har behov for det.
- Personer skal få innkalling til relevante (forebyggende) undersøkelser på bakgrunn av relevante kjønnskarakteristika, ikke på bakgrunn av juridisk kjønn.
- Alle har tilgang til nødvendig helsehjelp, testing og behandling uavhengig av identitet, kropp eller seksuell praksis.
Seksuelt overførbare infeksjoner
Det må gjøres en helhetlig innsats blant hele befolkningen og spesielt utsatte grupper for å få ned smittetall for seksuelt overførbare infeksjoner.
Skeiv Ungdom krever at:
- Alle i helsevesenet som jobber med seksuell helse har oppdatert kunnskap om seksuelt overførbare infeksjoner og er i stand til å møte pasientene sine med respekt.
- Seksuell orientering ikke brukes som eneste grunnlag for vurdering av risikoadferd, og hvilke tester som anbefales.
- Helsemyndighetene øker fokuset på tilgjengelige tjenester, informasjon og lavterskel testtilbud.
- HIV-legemidler blir en del av blåreseptordningen.
- Tilgangen til PrEP økes, og administreringen overføres fra spesialist- til primærhelsetjenesten.
- Ansatte i helsevesenet med ansvar for testing av seksuelt overførbare infeksjoner er kompetente på hvordan imøtegå transpersoner som ønsker testing på respektfullt vis.
- Ungdom inkluderes i det HIV-forebyggende arbeidet, både nasjonalt og lokalt.
- Norge er en aktiv forkjemper for å fjerne kriminalisering av, og reiserestriksjoner for HIV positive internasjonalt.
Blodgivning
I Norge i dag er det forskjellige regler for blodgivning basert på hvorvidt man er en mann, eller transperson, som har sex med menn eller ikke. Menn som har sex med menn har strengere krav for seksuell praksis enn øvrige, og her diskrimineres det på bakgrunn av seksuell praksis. Seksuell praksis uavhengig av partner/es kjønn kan innebære risiko for smitte, og retningslinjene må reflektere dette. Ved å endre retningslinjene for transfusjonsmedisin tror vi at en får større ærlighet rundt praksis, og tryggere blodgiving.
Skeiv Ungdom krever at:
- Retningslinjene for blodgivning endres så menn som har sex med menn kan gi blod på lik linje med andre.
- Retningslinjene tydeliggjøres i forhold til risikoatferd, uavhengig av kjønn.
- Retningslinjene spesifiseres for transpersoner og ikke-binære.
Psykisk Helse
For å ivareta unge skeive må man se på hvordan fordommer, diskriminering og minoritetsstress kan påvirke psykisk helse. Undersøkelser viser at skeive generelt har dårligere levekår. Det er mange, sammensatte årsaker til dette, og vi ser at alt fra økonomi til kroppslig helse til sosial krets påvirker.
Skeiv Ungdom krever at:
- Frivillige og ansatte som skaper sosiale tilbud for barn og unge, skal ha kunnskap rundt det å være skeiv og hvordan det kan påvirke ens psykiske helse.
- Helsepersonell har grunnleggende kompetanse om minoritetsstress og skeive identiteter.
- Fritidstilbud i regi av kommunal sektor til enhver tid fremmer informasjon knyttet til psykisk helse på en kjønnsnøytral måte.
- Lavterskeltilbud for psykisk helse og unge skeive prioriteres på statsbudsjettet.
- Borgerlønn utredes.
- Tilgang til BPA økes.
- AAP og uføretrygd gjøres lettere å få informasjon om, samt hjelp til å søkes på.
- CRPD innlemmes i norsk lovverk.