Vi feirer 20 år!
Se hva vi har fått til!
De siste årene har vi vært med på mye spennende: som friskmeldingen av kink, lovliggjøring av likekjønnet ekteskap, lov om endring av jurisdisk kjønn, forbud mot konverteringsterapi og mye, mye mer! Ta en titt på noen høydepunkter vi har klart å grave frem:
2004
Skeiv Ungdom blir stiftet.
Etter 5 år med «homoøya», en sommerleir for skeive ungdom av LLH (nå FRI).
Du kan utforske vår gamle nettside her:
2005
Jafnaðr arrangeres for første gang
Forløperen til Jafnaðr var Homoøya, sommerleiren til LLH, som også dannet grunnlaget for dannelsen av selve Skeiv Ungdom. Siden da har vi arrangert leir for skeive ungdommer i Norden. Derfor valgte vi navnet Jafnaðr kommer fra vårt felles norrøne språk og kan oversettes til likeverd.
2007
«Si Ja»-kampanjen
På bare en uke samlet «Si JA»-kampanjen over 10 000 underskrifter for en felles ekteskapslov. Den nye loven ble vedtatt i 2008 og trådte i kraft 1. januar 2009. Siden da har folk kunne gifte seg og ha like rettigheter – uavhengig av sine registrerte kjønn.
2009
Det første Restart-materialet utvikles
Dette skaper grunnlaget for ressursheftet «Riv gjerdene» som Skeiv Ungdom utgir i 2015 og våre Restart-kurs som fremdeles holdes og videreutvikles den dag i dag, over 15 år senere.
2011
UngBDSM opprettes
I Norge ble BDSM- og fetisj-diagnosene fjernet i 2010, og internasjonalt fra Verdens helseorganisasjon i 2018. I 2011 opprettes UngBDSM som et utvalg i Skeiv Ungdom. Her kan unge folk møtes rusfritt for å lære mer om samtykkende og sunn sex og BDSM. Forumet og treffene er ikke pornografiske eller med sex.
2014
«Se Oss» – Informasjonsfilm
I anledning Transminnedagen 20. november lanserte Skeiv Ungdom en informasjonsfilm om kjønnsmangfold.
Monica Aasen og Kristin Nordsæther med støtte fra Extrastiftelsen intervjuet Skeive ungdommer på vår kjønnsmangfoldsleir i 2014.
2016
Lov om endring av juridisk kjønn
Sammen med Jeanette Solstad og Amnesty International jobbet Skeiv Ungdom og andre skeive organisasjoner for å endre praksisen rundt å kreve kastrering for å endre juridisk kjønn i Norge.
2017
Mannen Kvinnen & Meg
I 2017 lanserte Skeiv Ungdom informasjonsheftet «Mannen, kvinnen og meg» for å øke kunnskapen om kjønnsmangfold. Heftet gir innsikt i både trans- og intersex-perspektiver og fungerer som en ressurs for helsepersonell, lærere, familier og alle som ønsker å forstå mer om kjønn og identitet.
2021
Skeiv Sexhåndbok blir nettside
I 2021 lanserte vi nettsiden «Skeiv Ungdoms sexhåndbok» med kampanjen #SnakkOmSex. Håndboka har et positivt og inkluderende fokus på seksualitet.
– Sexhåndboken er like relevant for en skeiv 16-åring som en heterofil 25-åring. Kort fortalt er det en nettside om sex som tar for seg alt du ikke lærte på skolen, sier leder Odd Thomassen i Skeiv Ungdom.
2022
Terror og Skeivt kulturår
2022 ble et innholdsrikt år på godt og vondt. Vi fikk store fester og kulturarrangementer med skeivt preg, men også et terrorangrep og større usikkerhet rundt transpersoners helsehjelp.
– Mange av oss visste jo allerede godt hvorfor vi kjemper videre, men det er veldig tydelig at det har gått opp for flere at dette er en veldig nødvendig jobb, sier Jane-Victorius Bonsaksen (25) til VG
2023
Forbud mot konverteringsterapi
Skeiv Ungdom har vært aktive med flere kampanjer – slik som #LaMegVæreMeg fra 2020 for å kjempe for spesielt unge skeives rettigheter og sikre et forbud mot blant annet konverteringsterapi uavhengig av alder. Forbudet ble en realitet i desember 2023.
2024 og fremover
For mangfold / Mot diskriminering
Etter 20 år er Skeive Ungdommers stemmer fremdeles avgjørende for å få til en bedre framtid og et Norge som er for mangfold og mot diskriminering. Vi jobber stadig med nye og aktuelle saker og fremmer unge minoritetsstemmer inn i politikken.
Ikke minst fokuserer vi på helsetilbudet til transpersoner generelt (og unge transpersoner spesielt).
Jeg vil bli medlem!
Meld deg inn i dag og bidra til en bedre fremtid!
Jeg vil være aktiv!
Bli med i et lokallag og gjør en forskjell!
Jeg vil gi en gave!
Alle bidrag hjelper oss med å skape et bedre samfunn for mangfold og mot diskriminering!