Skeiv Ungdom satte skeives rettigheter på dagsorden i løpet av Arendalsuka
16.-20.august deltok representanter fra Skeiv Ungdom på Arendalsuka. Vi satset stort med hele tre større arrangementer som omhandlet flere av organisasjonens hjertesaker.
Arendalsuka er en politisk festival hvor organisasjoner, bedrifter, politikere, akademikere og velgere møtes i en hel uke for å diskutere, prate og debattere om en rekke ulike temaer. I løpet av årets uke ble det avholdt over 1000 arrangementer, og Skeiv Ungdom stod for tre av disse. I tillegg til våre arrangementer benyttet leder og politisk nestleder i Skeiv Ungdom uka til å bli bedre kjent med andre ungdomsorganisasjoner og utveksle erfaringer. Vi fikk også pratet med helsepersonell, lærere og politikere om både seksualitetsundervisning, tredje juridisk kjønn og transpersoners helsetilbud.
Debatt om seksualitetsundervisning
I debatten om seksualitetsundervisning spurte vi politikerne spørsmålet «hva bør elever lære om kjønn og seksualitet?». Stortingsrepresentant Solveig Schytz fra Venstre og stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Ap, Krfu-leder Edel-Marie Haukland og stortingskandidat Solveig Skaugvoll Foss fra SV var til stede på debatten, som ble ledet av FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.
Debatten var preget av samstemt enighet fra samtlige politikere om at elevenes og lærernes kompetanse på kjønn og seksualitet vil bli prioritert av deres partier. Ordstyrer var ikke redd for kreve konkrete krav fra politikerne. I løpet av debatten sa alle politikerne seg enige i viktigheten av å sikre finansiering av frivillige organisasjoners kompetansehevingstiltak i skolen, slik som Rosa kompetanse og skoletiltaket Restart.
Samarbeid med nasjonalt SRHR-nettverk
Skeiv Ungdom er medlem av nasjonalt SRHR-nettverk, som er et nettverkbestående av organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider for seksuell og reproduktiv helse samt rettigheter i Norge. I regi av nasjonalt SRHR-nettverk ble torsdagen på Arendalsuka døpt til seksualitetens dag, hvor nettverket fasiliterte for ulike medlemmers arrangementer på Eureka kompetansesenter. Her holdt Skeiv Ungdom to ulike panelsamtaler og deltok på arrangementer til våre gode samarbeidspartnere Sex og Samfunn, Sex og Politikk, SNU, HKS og flere.
Et desentralisert og verdig helsetilbud for transpersoner
I panelsamtalen «Hvorfor trenger vi et tredje juridisk kjønn?» deltok juristen Lars Andre Strøm Arnesen og ga god innsikt i norsk status på området, hva som er status globalt samt hvilke muligheter som er mest realistisk å få til i Norge i nærmeste fremtid. Politisk nestleder Jane-Victorius, som er ikke-binær fortalte hva et tredje juridisk kjønn vil bety for dem, «jeg ønsker bare å bli anerkjent av staten», sa de til publikum.
I paneldebatt om transpersoners helse deltok Rosa kompetanse-rådgiver Miriam Aurora Hammeren Pedersen i samtale med politisk nestleder Jane-Victorius Bonsaksen i SkU. Begge uttrykte et behov for at helsepersonell og skolepersonell må få mer kompetanse om kjønnsinkongruens, i tillegg til at transpersoner må få et verdig desentralisert helsetilbud. Publikum i salen var aktive og en rekke helsefagarbeidere kunne fortelle at kontroversen rundt NTBS sitt behandlingstilbud for transpersoner har vært en diskusjon i over 20 år.